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Marriages for Qualified Plans
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At long last, on April 4, 2014, nearly 10 months after the U.S. Supreme Court decision in United States v. 
Windsor, the IRS has released guidance on the effective date by which qualified plans must recognize same-
sex marriages for purposes of benefits under the plans. The Guidance is found in Notice 2014 19 and the 
FAQs posted on the IRS's website.

Background:

In the Windsor decision, the U.S. Supreme Court struck down Section 3 of the Defense of Marriage Act 
("DOMA"). Section 3 of DOMA specifically prohibited the recognition of same-sex marriages for all federal law 
purposes. As a consequence, prior to Windsor, same-sex spouses were denied many of the tax benefits 
provided to opposite sex spouses, including those under qualified plans, even if the couple was married and 
residing in a state which otherwise recognized same-sex marriages for state law purposes. As a result of 
Windsor, plans are now required to extend benefits to same-sex spouses.

Previously, the IRS issued Revenue Ruling 2013-17 relating to Windsor. Under Revenue Ruling 2013-17, the 
IRS stated that, effective September 16, 2013, the IRS would recognize same-sex marriages based upon the 
state of celebration (that is: the state in which the marriage ceremony occurred), rather than the state of the 
same-sex couple's domicile. Therefore, for federal tax purposes, a couple is recognized as married for federal 
tax purposes if they are married in a state in which same-sex marriage is recognized, regardless of where the 
couple resides.

The IRS further stated that domestic partnerships, civil unions and similar formalized relationships which are 
not accorded the same treatment as a marriage under state law would not be recognized for federal tax 
purposes. For purposes of qualified plans, what this means is that any spousal rights or benefits that are 
mandated under the Internal Revenue Code must be provided to same-sex spouses such as:

• Rules relating to qualified joint and survivor annuity ("QJSA") and qualified preretirement survivor annuity 
("QPSA") rules, applicable QJSA and QPSA waiver rules.

• Special minimum distribution rules and rollover rules.
• Attribution, constructive ownership for purposes of controlled group affiliation and for purposes of 

determining key employee status.
• Qualified domestic relations orders and treatment of a spouse or former spouse alternate payee.
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Notice 2014 19 and the FAQs provide further guidance on how and when qualified plans must comply with the 
new same-sex spousal rules and requirements.

The New Guidance:

Under IRS Notice 2014-19, the IRS stated:

• For qualification purposes, a plan must operate in compliance with Windsor as of June 26, 2013, the date 
of the Windsor decision. What this means is plans must comply with Windsor as June 26, 2013, but the 
failure to recognize a same-sex marriage prior to that date will not adversely affect the tax qualified status 
of the plan.

• Because there was uncertainty, until the issuance of Revenue Ruling 2013-17, on whether the state of 
celebration or the state of domicile would control the determination of the validity of a marriage, the IRS 
has also made clear that if the plan applied the state of domicile rule prior to September 16, 2013, the date 
on which the IRS announced the state of celebration rule, it will not affect the tax-qualified status of the 
plan.

• The IRS further clarified if and when plans need to be amended to reflect Windsor. The IRS has stated that 
a plan need only be amended to reflect Windsor if the language and the provisions of the plan are 
inconsistent with the recognition of same-sex marriage. The IRS stated, by way of example, that if the plan 
defines "marriage" or "spouse" by reference to DOMA, then the plan will require amendment. In contrast, if 
the term used in the plan is simply "spouse", "legally married spouse" or "spouse under federal law" without 
any distinction between same-sex or opposite-sex, then no amendment is required. To the extent an 
amendment is required, the deadline to adopt a plan amendment will be the later of the applicable deadline 
under Revenue Procedure 2007-44, or its successor or December 31, 2014. For most plans, this is 
December 31, 2014.

• The IRS also made clear that plans could voluntarily implement Windsor prior to June 26, 2013, and may 
choose to apply it for some provisions and not all provisions. However, caution must be exercised to 
ensure that it is able to meet the retroactive amendment restrictions in operational and administrative 
hurdles.

It is important to note that the IRS only addresses tax qualification issues. What this means is that the 
guidance will not necessarily provide relief from individual claims that a same-sex spouse may assert against 
the plan seeking to obtain benefits prior to the Windsor decision or based upon the Notice.

For further information, plan sponsors should review Revenue Ruling 2013-17 and the FAQs posted by the 
IRS.


